Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 18 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Февруари 2014
Иновативни продукти за модерно земеделие от Байер КропСайанс за 2014 г.
Хербицидът Буктрил универсал и фунгицидите Зантара и Сфера макс – бъдещите хитове

Иновативни продукти за модерно земеделие от Байер КропСайанс за 2014 г.

print

e-mail facebook

Срещи на професионалисти – под това мото преминаха поредицата от семинари през януари 2014 г., на които Байер КропСайанс събра земеделски производители от цялата страна, за да постави началото на успешно сътрудничество и през настоящата година. В Поморие, Златни пясъци и Правец си дадоха среща ключови клиенти и специалисти от агрохимическата компания. Повод беше представянето на най-новите продукти за опазване на културите за 2014 г. Иновативните решения за растителна защита отговарят на нуждите на модерното земеделие и са съобразени с европейските и световни тенденции, категорични са от Байер КропСайанс.

Пред фермерите бяха обсъдени актуалните проблеми при опазването на зърнено-житните култури и начините за справяне с тях. В представената програма за опазване на житните култури от плевели бяха изтъкнати предимствата на познатите вече Секатор, Пума супер, Хусар макс ОД и Пасифика. Най-новото предложение при хербицидите е Буктрил универсал, който осигурява оптимална защита при комплексно заплевеляване. Бромоксинил, в комбинация с 2,4 D, ще даде отлично справяне с плевелите, бърз и категоричен ефект и в същото време добра толерантност към културното растение без да се компрометират добивите. Препоръката е за двукратно третиране с хербицид. В началото при започване на вегетация – с Буктрил Универсал, за да бъдат бързо унищожени по-устойчивите плевели, а в по-късни фази – със Секатор, за да се контролират по-късно поникващите плевели, а и тогава житните култури са в напреднала фаза и Секатор е най-подходящото решение заради антидота, който съдържа. Ефектът от едно такова двуразово третиране е двойно позитивен, защото така се освобождават житните култури от конкуренцията на плевелите още в начална вегетация. Освен това, оставяйки ги прекалено дълго, те до голяма степен изконсумират азотния тор, приложен рано напролет. Важен е и най-правилният момент на приложение на новите продукти, за да се извлече най-голяма полза от тях, подчерта Жечо Мурзов, маркетинг мениджър на компанията у нас.

Новите върхови предложения при фунгицидите са две – Зантара и Сфера макс. Зантара е продукт от последен химичен клас, с ново активно вещество биксафен, което е без аналог в житни култури. Продуктът дава изключително ниво на защита при пшеница и ечемик, с различни възможности за приложение. Зантара действа върху пълния спектър от болести като септория, брашнеста мана, ръжда, мрежести петна и фузариум. Зантара осигурява и т.нар. зелен антистрес ефект, който е добре изразен особено при стресови фактори на средата, осигурявайки редуциране на негативните ефекти върху добива от пшеница и ечемик.

Сфера Макс е изключително комплексен фунгицид от висока категория, с микрокристална формулация, която повишава ефикасността му. Продуктът също покрива широк спектър от болести като септория, ръжда, брашнеста мана, освен това дава дълготрайна защита. Наличието на трифлоксистробин спомага за понижаване ефекта на стресовите фактори на средата. Използвайки Сфера Макс или Зантара, добрите производители правят инвестиция, която неминуемо се възвръща, защото ако условията са добри за развитието на болести, то културите ще са перфектно предпазени, ако пък има стресови фактори, растенията ще ги преживеят по-лесно и бързо, ако са третирани със Сфера Макс и Зантара. Съветът на експертите от компанията и проф. Бобев е културите да се пръскат поне два пъти с фунгицид, за да има сигурни резултати.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Февруари 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg