Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2011 12:26 - Овесените трици !
Автор: desssss Категория: Хоби   
Прочетен: 5968 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Въпреки противоречията относно Дюканския режим , има и нещо много хубаво което научих от книгата ....


Чудото на ОВЕСЕНИТЕ ТРИЦИ да внесем в българското Интернет пространство яснота по темата image image image image image image Безкрайно много се изписа по форуми и блогове каква ли не информация относно овесените трици (англ. Oat Bran). Главната ни редакторка получи разрешение от родното издателство на третата книга на д-р Дюкан "Чудото на овесените трици" да използваме материали от нея, за да внесем в българското Интернет пространство нужната яснота по темата.

На пръв поглед овесените трици нямат впечатляващ търговски външен вид. Цената им е изключително ниска - около 1,50 лв за 200 грама или за приблизително 20 супени лъжици. Седейки на щанда в магазина без ярка опаковка, на която с големи букви да пише "5 килограма за 10 дни" е възможно изобщо и да не ги забележите.

Какво се случи?
Какво се случи, че тези слабопознати у нас и трудно откриваеми до миналата година малки овесени люспички, днес неминуемо стават тема на разговор във всяка женска компания и присъстват на диетичните щандовете на почти всички магазини (поне в София е така).

Всичко започна с набирането на популярност на книгата на френския доктор Пиер Дюкан – "Как да отслабнем завинаги". 

Овесените трици се произвеждат от обвивката на овесените зърна (както Дюкан ги нарича "те са селската риза на овеса"). Познати са на човечеството от векове, но до сега никой не беше сядал да обобщи цялостно тяхната полезност върху всички системи на организма.

Иначе кардиолозите ги признават,  категорично като ги наричат "храна за сърцето" и позволяват на търговците да напишат това на опаковките.
Диетолозите изтъкват ролята на фибрите съдържащи се в тях за забавяне усвояването на захарите.
Онколозите откриха, че влакнините в тях предпазват от рак, а гастроентеролозите ги препоръчват с цел подобряване ритмиката на изпразване на червата.

Въпреки това, широката публика винаги е смятала овесените трици за бедни на вещества отпадъци от производството на овес, предназначени за храна на конете.

Защо тогава Дюкан ги нарича чудо?
Онова, което придава на овесените трици този особен статут, е обстоятелството, че те преминават през целия храносмилатлен тракт, от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където прекрасно изпълняват ролята на пълнеж, устоявайки нa всички химически и физически атаки по пътя си. Когато стигнат до тънкото черво, там, където организмът си набавя храна и калории, разтворимите влакнини на овесените трици, набъбнали от вода и изключително лепкави на пипане, изиграват чудотворната си роля и сътворяват прословутото чудо, включено в заглавието на книгата на Пиер Дюкан.

Основното оръжие на овесените трици са разтворимите им влакнини. За разлика от влакнините в останалите растения и зърнени култури, тези в овесените трици попиват, задържат и залепват за себе си веществата, с които влизат в контакт.

Ако поставим в една чаша с вода овесени трици, а в друга пшенични например, ще забележим разликата след десетина минути. В чашата с овесените трици ще се е получила кашава смес (под микроскоп една капка от сместа прилича на мрежа от алвеоли, в които е затворена водата), докато пшеничените трици ще сa се утаили на дъното. При това експериментът е със същия резултат дори ако разтворът е сладък, солен, кисел ...

Влакнините и плененият от тях товар преминават през 10-12 метра тънко черво, което ще се опита, но без особен успех, да изтръгне хранителния сок. А когато достигнат дебелото черво за извличане на хранителни вещества и калории вече е трудно да се говори. По този начин калориите, пленени от алвеолите на овесените трици напускат организма. В това се състои и чудодейната им роля – роля на лепкава гъба, способна да предотвратява преминаването на част от хранителните вещества в кръвта.

По отношение на свръхтеглото овесените трици действат в три наосоки:
- като отнемат едно, макар и неголямо количество калории, те намаляват калорийното съдържание на поетата храна
- като увеличават обема си средно 30 пъти, те засилват усещането за ситост
- лесно се поддават на обработка и от тях могат да се направят безкрайно много здравословни и вкусни ястия и десерти

По отношение на сърцето и кръвоносната система овесените трици по естествен начин, като метла, без лекарства намаляват нивото на лошия холестерол. Холестеролът е вещество, което задръства всички артерии и най-вече коронарните сърдечни артерии, чието запушване води до инфаркт или гръдна жаба.

Масово е разпространена погрешна теория, че високото ниво на холестерола е характерно само за възрастните хора. Истината е, че няма възраст, която да е защитена. Холестеролът се натрупва в артериите ни така, както плаката по зъбите и не се интересува от възрастта или пола ни. Добре е всеки човек от 25 до 45 годишна възраст на всеки пет години да проверява нивото на холестерола си, а след 45 години веднъж годишно. Естественият отговор на организма по отношение на лошия холестерол е добрият холестерол. За да поддържаме високо нивото на приятелския холестерол е необходимо да консумираме риби, да пием 1-2 чаши вино дневно, да правим физически упражнения и главно да спрем да пушим.
Консумирани редовно и в достатъчно количество, овесените трици също могат да намалят холестерола от животински произход с 15% - намаление почти равно на постигнатото от някои създадени за целта медикаменти.

По отношение на диабета овесените трици имат свойството да забавят проникването на захарта в организма. Смесени с бързите захари, овесените трици намаляват скоростта на придвижването им в храносмилателната система и на проникването им в кръвта. В средата на корема си всеки от нас има орган наречен панкреас. Той има функцията да отделя в кръвта хормона инсулин щом кръвната захар надмине 1 грам на литър. Задачата на инсулина е да прогони глюкозата от кръвта и да я изпрати към мускулите (които да я складират за текущи енергийни разходи) или към черният дроб (където се натрупва в резерв като гликоген).
Панкреасът на диабетиците и на хора редовно прекаляващи с консумирането на богати на захар храни е по-крехък и уязвим. Той не понася глюкозата и реагира енергично на присъствието й в кръвта, като започва бурно да произвежда големи количества инсулин. С течение на времето тази дейност уморява и изтощава панкреаса. Тук на помощ могат да се притекат триците, като от една страна забавят преминаването на захарите през храносмилателния тракт и прехвърлянето им в кръвта. А от друга страна, пленили със своята фина и лепкава мрежа бързите захари (трапезна кристална захар, сладкиши, захарни изделия, шоколад ...), триците успяват да  ги отведат "опаковани във влакнини" по пътя им навън.

Дозировката на консумиране на овесени трици при профилактика или лечение на диабет според д-р П. Дюкан е различна. За оптимални резултати той препоръчва 1 супена лъжица сутрин, 2 на обед и 2 вечер, като ги консумирате по време на ядене, за да се смесят добре с храната. 

Тези от вас, които искат да получат повече информация за ползата от овесените трици при профилактика на диабета и на рака, могат да пишат на адреса на редакцията ни redaktor@kozmetikata.com или да прочетат в книгата на Пиер Дюкан, където доста подробно е описано всичко.
 
Месечен разход около 6 лв. – за да бъде тялото ви здраво, а фигурата елегантна.
Една опаковка от 200 грама (най-разпространените) съдържа приблизително 20 супени лъжици. Консумирани по 3 лъжици дневно (стига да не сте на първата ударна фаза от режима на Дюкан) овесените трици от едно пакетче – 1,50 лв. би трябвало да ви стигнат за около 1 седмица.

Препоръчителна дозировка по време на режима на Пиер Дюкан.
Най-лесно ще запомните дневната дозировка по следния начин:
През първата-ударна фаза – 1 супена лъжица, през втората - смесената фаза се препоръчват - 2 супени лъжици дневно, а през третата - задържаща - 3 лъжици и през четвъртата - окончателно стабилизираща фаза - 4 лъжици

Улесняващо е ако ги залеете с леко топла вода така, че водата да ги покрие половин до един сантиметър, в зависимост от количеството трици. Оставете триците поне за 5-10 минути (ако ги забравите за няколко часа, не се притеснявайте вкусът им става още по-невероятен) и едва тогава ги разбъркайте с кисело, прясно мляко (ако сте на ударна или смесена фаза задължително с 0,1% масленост – вече има много такива марки, например - Герма, Култура, Верея, Роса ... *) или други млечни произведения, като извара или плодово мляко (което у нас обезмаслено все още не се предлага). През третата и четвъртата фаза е възможно да "отпуснете колана" като консумирате не само обезмаслени, а и нискомаслени млека (нпр. 2% кис. мляко Боженци, Сердика ...) и други млечни продукти.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: desssss
Категория: Хоби
Прочетен: 36501
Постинги: 23
Коментари: 18
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930