Меки овесени сладки

Меки овесени сладки

© Ирина Катеринска

Бисквитите с овесени ядки са доста експлоатирана и популярна тема. Стават лесно и бързо, може да се импровизира със съставките, не се нуждаят от специална концентрация и винаги са вкусни. До такава степен са непретенциозни, че често нямат и точна рецепта.


От друга страна, те са наистина добра алтернатива на шоколадовите сладкиши. Домашно направени, не прекалено сладки, но с дъх на кафява захар, мед и сушени плодове, са достатъчно апетитни за малчуганите и много по-здравословни от купешките десерти. И, разбира се, най-привлекателната им черта е фактът, че децата могат да ги забъркат сами – добро забавление за тях и приятен повод за почивка от кулинарни дейности за мама и татко.


Е, за да се харесат наистина тези сладки на малчуганите, е важно да изпитват влечение към овесените ядки. А предизвикателство към фантазията им е изборът какво да добавят към тях - стафиди, сушени кайсии или череши, повече кокос или пък ситно смлени ядки. 




И на края идва ред на играта по оформянето. Всъщност оформяне е силно казано – тестото за сладките прилича на гъста каша с подозрителен цвят, от която се гребва с лъжичка. Тайната е в това какво количество –・за хрупкави бисквити по-малко и разстелено в тънък кръг, а за меки, пухкави сладки по-голямо и на купчинка, която при печене леко се разлива. 


Меки овесени сладки

© Ирина Катеринска


Най-вкусни са още топли с голяма чаша прясно мляко.


За направата на овесените сладки са нужни: 2/3 ч.ч. разстопено масло, 1 яйце, 1/2 ч.ч. кафява захар, 4 с.л. мед, 60 мл. прясно мляко, 150 г пълнозърнесто или грахам брашно, 100 г фини овесени ядки, ½ пак. бакпулвер, 5 с.л. кокосови стърготини, ванилия, 100 г сушени череши.


Яйцето, маслото, прясното мляко, медът и захарта се разбиват с миксер. Добавят се овесените ядки и се обърква с дървена лъжица. Брашното се смесва с бакпулвера, кокоса, ванилията, канелата и с бъркане се добавя към първата смес. 


На края се слагат сушените плодове, нарязани на половинки. Получава се гъста, лепкава смес, която се оставя да почине за 15 мин. 


Застила се тава с хартия за печене. От сместа се гребва с лъжичка и децата оформят по желание различни по вид, форма и дебелина кръгчета и купчинки. Сладките се пекат на 160 градуса до зачервяване. 


Всичко, което трябва да знаете за: