Здраве и красота

Маски за лице с овес

Освен за разкрасяване, помагат и при кожни раздразнения, акне и ухапвания

06.03.2014г. / 09 44ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Овесът е много полезен за сърцето и метаболизма, но замисляли ли сте се какви още ползи има той за здравето? Здравето на кожата може значително да се подобри с помощта на маски за лице и тяло с овес, които можете да си приготвите вкъщи.

Овесената каша има противовъзпалителни свойства. Тя помага за облекчаване на сърбеж, успокоява и омекотява кожата. Овесът служи като превъзходен ексфолиант като прави кожата изключително мека. Аминокиселините в него подобряват баланса в кожата.

Изненадващо, овесът е много ефикасен при сърбеж, изгаряния, ухапвания от насекоми и дори повлиява положително симптомите при варицела.

Предлагаме ви няколко варианта на домашни маски за лице с овес за хубава и здрава кожа!

Маска за измиване

Смесете шепа овес с малко топла вода и разбъркайте добре, докато добие леко пенлив вид. Масажирайте върху кожата на лицето и оставете да подейства между 2 и 5 минути. След това изплакнете с хладка вода. Правете тази процедура сутрин и вечер за сияйна и чиста кожа.

Маска за хидратиране и намаляване на бръчките

Смесете равни количества (около 1 чаена лъжичка) овес, мед, зехтин и кисело мляко и нанесете сместа върху предварително почистено лице. Оставете го да подейства между 20 и 30 минути и изплакнете с хладка вода.

Пилинг

Смесете 1 чаена лъжичка овес, 1 чаена лъжичка кафява захар и 1 чаена лъжичка мед. Почистете лицето си с тази смес, като масажирате 2-3 минути. Изплакнете.

Свързани статии

„Овесена вана“

Смесете половин чаша овес, ¼ чаша сухо мляко и 2 чаени лъжици мед в една марля или тензух. Дръжте я под течащата вода, докато пълните ваната си. Така ваната ви ще се обогати с полезни за кожата вещества, ще се почувствате подмладени и отпуснати.

Маска с овес и банан

Смесете добре половин добре узрял банан (направен на пюре) с 2 чаени лъжици овес, половин чаша мляко или течна сметана, щипка индийско орехче и 2 супени лъжици пълнозърнесто пшенично брашно. Бъркайте, докато се получи хомогенна смес. Нанесете на чиста кожа и оставете да подейства 10 минути. Изплакнете обилно и подсушете.

Маска „Антистрес“

Овесът е много ефикасен за облекчаване на стреса и изтощението. Всичко, което трябва да направите, е да смесите в една купа 1 супена лъжица овесени ядки, малко топла вода, 1 чаена лъжица мед и 1 яйчен белтък.

Общи кожни проблеми

Овесът може да бъде използван за лечение на кожни раздразнения и възпаления като акне, сухота и други. Смесете 2 супени лъжици овес, 1 чаена лъжица бакпулвер и достатъчно вода, за да се получи гъста паста. Нанесете върху засегнатите участъци.

Коментирай